Betaalt u nog (onnodig) partneralimentatie? Wilt u uw partneralimentatie verlagen naar nihil of te wel het volledig stoppen met betalen van uw partneralimentatie? Lees dan eerst het onderstaande artikel over de 5 tips waar u rekening mee moet houden. In de meeste gevallen krijgen onze klanten via via te horen:

  • ‘hee wist je dat ze een nieuwe vriend/vriendin heeft en samenwoont?’
  • ‘betaal jij nog steed alimentatie? Maar ze woont toch samen?
  • ‘Je kinderen melden dat de nieuwe partner erg leuk is.

Wij noemen dit ‘signalen’ waardoor u het vermoeden krijgt dat uw ex-partner (ex), waar u ongetwijfeld (te) veel partneralimentatie aan betaald, een nieuwe partner heeft en daarmee samenwoont zonder u daarvan op de hoogte te stellen. Maar is dat wel zo?

5 tips voor het verlagen / stoppen van uw alimentatie.

De volgende eenvoudige tips helpen bij wat u moet doen en weten om het samenwonen van uw ex met de nieuwe relatie aan te tonen.

Tip 1. Vraag u zelf eerst goed af of er inderdaad sprake is van samenwonen.

Uiteraard kan het zijn dat mensen in uw omgeving dat melden of dat zelfs uw kinderen dat aangeven of dat het simpelweg online staat. Ga hier niet zo maar in mee het kan namelijk zijn dat uw ex-partner wel weer een nieuwe relatie heeft maar dat ze nog niet samenwonen als zodanig.

Begin eerst met het goed nakijken van de afspraken die u samen heeft gemaakt in de echtscheidingsconvenant. Staat er bijvoorbeeld in dat uw ex-partner mag proef-samenwonen? Is er een bepaalde termijn waarin dit gemeld moet worden?

Daarna is het raadzaam om in ieder geval te beginnen met het opslaan van deze gegevens in wat wij noemen een logboek.

Tip 2. Laat altijd eerst een vooronderzoek doen door een specialist om te kijken of uw ex inderdaad samenwoont.

Deze stap zal zonder meer bevestigen wat u misschien al vermoed, ga nooit meteen uw ex-partner aanschrijven, zelf onderzoek doen (dit is namelijk niet onafhankelijk) of een heel onderzoek zomaar laten doen. Daarmee heeft u een grote kans dat u geld voor niets weggooid. Een goede specialist zal altijd eerst een vooronderzoek in willen stellen om te toetsen of uw vermoedens juist zijn en of er inderdaad sprake is van samenwonen met de betreffende nieuwe partner.

Tip 3. Laat een gedegen onderzoek doen door een partij met veel ervaring op het gebied van partneralimentatie onderzoeken

Als uit een vooronderzoek blijkt dat de situatie zich leent om een volledig partneralimentatie onderzoek te doen, twijfel dan niet en laat dit dan pas uitvoeren. Controleer zelf goed (voor zover dit kan uiteraard) of de specialist wel exact weet wat deze moet doen qua vastlegging en dat dit gedegen gebeurd volgens de wettelijke richtlijnen. Het gebeurd helaas vaak genoeg dat een ingeschakeld bureau slechts observeert en daarvan een rapport maakt zonder exact te weten wat een partneralimentatie onderzoek allemaal inhoud.

Verzeker u zelf dus van een gedegen specialist, die:

Als een specialist bezig gaat met het benodigde onderzoek raden wij aan een advocaat te zoeken die specialist is in dit soort familierecht zaken en ervaring heeft met dit soort onderzoeksrapportages.

Tip 4. Werk actief mee met het onderzoek en vraag om regelmatige updates.

Heel belangrijk blijft natuurlijk de informatie die u te horen krijgt, deel deze gegevens ten alle tijden met de specialist, er kunnen namelijk belangrijke zaken tussen zitten. Vraag ook om regelmatige updates zodat u op de hoogte blijft van de voortgang en planning.

Tip 5. Overleg met de specialist en advocaat over verdere strategie na afronding van het onderzoek.

Als het onderzoek is afgerond en u heeft alle benodigde documenten ontvangen overleg dan met de advocaat wat de strategie wordt om tot verlaging te komen.

Meestal worden de volgende stappen gehanteerd:

  • Evaluatie van het onderzoek en strategie bepaling.
  • Eventueel uitbreiding van het onderzoek om bepaalde zaken beter uit te lichten
  • Een brief van de advocaat naar uw ex-partner waarin wordt aangegeven dat de partneralimentatie stopt per X datum (meestal de datum waarop het onderzoek is gestart).
  • Een rechtszaak wordt vaak aangespannen door de tegenpartij naar aanleiding van het stoppen van de partneralimentatie betaling. Maar dat kan natuurlijk ook zekerheidshalve door u worden gedaan waarbij dan ook vaak het terugvorderen van te veel betaalde partneralimentatie en de onderzoekskosten van toepassing is.
  • Wachten op de uitspraak van de rechter.

Heel belangrijk is raadpleeg een specialist om het af te handelen, doe het niet zelf.

Kortom als u uw partneralimentatie wilt gaan verlagen, en natuurlijk het liefst naar nihil, loop dan altijd deze 5 tips door en zorg dat u gedegen advies in wint alvorens u ook maar iets verder gaat doen. Geduld is een schone zaak en u krijgt meestal maar 1 kans om dit goed te doen.

Heeft u specifiek advies nodig? Aarzel dan niet en bel ons gerust.

Overige links:
Onze service: Partneralimentatie onderzoek
Partneralimentatie.com website met meer informatie
Wikipedia samenwoonpercentage